Network Rail National Centre

The new National Centre in Milton Keynes is a key element in Network Rail’s strategy for delivering a railway fit for the 21st Century. Their brief to the consultant team calls for a building to facilitate new working practices necessary to achieve the challenging targets set by the Office of Rail Regulation, while also meeting exacting environmental standards.

The motivation for this project is to create a modern workplace for a forward-thinking, dynamic company. The new building will be highly energy efficient and provide flexible accommodation for up to 3,000 staff.

The project team have addressed these issues with an innovative and honest design intended to catalyse the required transformation in working practices and which has achieved an ‘Excellent’ rating against BREEAM (2008).

Our recent project involved the installation of Barrisol membranes onto the atrium ceilings of the new National Centre built in Milton Keynes. The new building was modernised to ensure efficient railway service and maintain environmental standards that adhere to regulations mandated by the Office of Rail Regulation. A matte white Barrisol was installed into the ceilings of all eight atriums and roof lights and trusses were integrated onto the central atrium. Furthermore, the acoustic Barrisol was installed in 3D triangulations onto the central atrium, enhancing the lighting features allowing the design to “come to life”. This large scale project was challenging due to the high elevation which consequently complicated the heating process, however, the installation team successfully overcame the difficulties efficiently and finalized the innovative design for the National Centre.

Menu